Κώδικας Δεοντολογίας στο Ιατρείο

 

Όπως αναφέρθηκε και στις προηγούμενες ενότητες, το Οδοντιατρικό επάγγελμα κατατάσσεται στις επεμβατικές ειδικότητες της Ιατρικής. Ως εκ τούτου, κατά την διάρκεια μιας οδοντιατρικής πράξης απαιτείται μέγιστη ηρεμία και συγκέντρωση από το προσωπικό του εκάστοτε Ιατρείου, αλλά και η μέγιστη δυνατή συνεργασία μεταξύ ασθενούς και ιατρού, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να επιλυθεί το πρόβλημα για το οποίο έχει αυτός προσέλθει. Η σχέση μεταξύ ασθενούς και ιατρού είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης, όπου και οι δυο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά ώστε να υπάρξει μια επιτυχής έκβαση της θεραπείας. Για κάποιον λόγο όμως, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η αντίληψη, ότι η επιτυχία ή όχι μιας θεραπείας εξαρτάται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό και ότι ο ασθενής δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη. Αυτό βάσει μελετών και ερευνών Διεθνών Πανεπιστημίων και Οργανισμών είναι εσφαλμένο και λόγω της σχέσης αλληλεπίδρασης που περιγράφηκε προηγουμένως, ορίζει ότι και οι ασθενείς έχουν υποχρεώσεις έναντι του προσωπικού του Ιατρείου. Βάσει και της δικής μας κλινικής εμπειρίας στο Ιατρείο θεσπίσαμε κάποιους κανόνες, με τους οποίους θα πρέπει οι ασθενείς να συμμορφώνονται κατά την προσέλευση και παραμονή τους σε αυτό:

  • Κατά το πρώτο ραντεβού σας στο Ιατρείο, όπου θα σας εξετάσουμε και θα πάρουμε το ιατρικό σας ιστορικό (φάρμακα, επεμβάσεις, κ.α.), θα πρέπει απαραιτήτως να προσκομίζετε μαζί το ΑΜΚΑ και ό,τι φάρμακο λαμβάνετε εκείνη την χρονική στιγμή. Είναι υποχρέωση του κάθε ασθενή να γνωρίζει τα στοιχεία αυτά και ΟΧΙ να τηλεφωνεί σε φαρμακεία, άλλα ιατρεία, συγγενείς και οικεία πρόσωπα για να του αναφέρουν ποια φάρμακα λαμβάνει, σπαταλώντας έτσι πολύτιμο χρόνο από το ιατρείο μας και επιδρώντας αρνητικά στην όποια οδοντιατρική θεραπεία απαιτείται. Θερμή παράκληση για τους ηλικιωμένους ασθενείς με πιθανά συμπτώματα άνοιας, Parkinson κ.α. να συνοδεύονται απαραιτήτως από συγγενικά τους πρόσωπα και να μην προσέρχονται ασυνόδευτοι.
  • Όταν σας δίδονται γραπτώς και προφορικώς μετεγχειρητικές οδηγίες ή οδηγίες που αφορούν μη χειρουργικές θεραπείες, θα έχετε όλη σας την προσοχή επικεντρωμένη σε αυτές κατά την διάρκεια της επεξήγησης τους και θα τις τηρείτε κατά γράμμα, διότι αφορούν εσας τους ασθενείς αποκλειστικά. Στο Ιατρείο δεν μπορούμε κάθε λίγο να διακόπτουμε τις θεραπείες άλλων ασθενών για να δίνουμε στο τηλέφωνο οδηγίες τις οποίες δώσαμε ήδη σε προηγούμενες συνεδρίες. Καλό θα ήταν να προσηλώνεστε στις οδηγίες που σας δώσαμε εμείς και όχι σε οδηγίες που ακούσατε από τρίτους, άσχετους πολλές φορές με το οδοντιατρικό επάγγελμα, όπως π.χ. κουμπάρες, κουνιάδες, γειτόνισσες και κάθε άλλης λογής συγγενικά ή φιλικά για εσάς πρόσωπα.
  • Θερμή παράκληση ιδιαίτερα σε όσους ασθενείς υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Στρατός, Πυροσβεστική κ.α.) να ΜΗΝ προγραμματίζουν ραντεβού εν ώρα υπηρεσίας. Έχει συμβεί πολλές φορές έως τώρα να κλείνουν ραντεβού κατά την διάρκεια της βάρδιάς τους και τελικώς να μην εμφανίζονται στο Ιατρείο, λόγω μη εύρεσης κατάλληλης ευκαιρίας να φύγουν "σκαστοί" από το πόστο τους. Αυτό όμως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην διαχείρηση των ραντεβού του Ιατρείου, με αποτέλεσμα ασθενείς, οι οποίοι είχαν σοβαρό πρόβλημα να αναγκάζονται να αποτανθούν σε άλλα Οδοντιατρεία. 
  • Παρακαλείστε θερμά όταν καλείτε σε εμάς για να αναφέρετε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, να είστε πρωτίστως ευγενικοί και υπομονετικοί στο τηλέφωνο και να το περιγράφετε όσο πιο εμπεριστατωμένα γίνεται. Γενικότητες του τύπου "έχω έναν πόνο στο δόντι", ο οποίος όμως από την περιγραφή αποδεικνύεται, ότι δεν είναι τελικά πόνος, αλλά ενόχληση, σίγουρα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και δημιουργούν υπερκορεσμό στα ραντεβού του Ιατρείου.
  • Το Ιατρείο μας είναι ένα μικρό ιδιωτικό Οδοντιατρείο, που σημαίνει, ότι μπορεί να εξυπηρετήσει έναν περιορισμένο αριθμό ασθενών ανα ημέρα. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εξυπηρετούμε κάθε μέρα 2 με 3 το πολύ "επείγοντα" περιστατικά επιπλέον τον ήδη προγραμματισμένων, εμβόλιμα ή και πέραν του ωραρίου εργασίας, έχετε όμως υπόψη, ότι για υποδεχτούμε όλο αυτόν τον όγκο ασθενών θα πρέπει να έχουμε σε ετοιμότητα καθαρά και αποστειρωμένα εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά για να τα καταστήσουμε έτοιμα προς χρήση απαιτούνται περίπου 2 ώρες από το καθημερινό ωράριο εργασίας του Ιατρείου. Όταν λοιπόν τηλεφωνήσετε κάποιοι από εσάς και σας ανακοινώσουμε ότι δεν έχουμε κάποιο διαθέσιμο ραντεβού εντός της ημέρας, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να σας εξυπηρετήσουμε, σημαίνει όμως, ότι το Ιατρείο είναι όντως κορεσμένο και δεν είναι τεχνικά εφικτό να σας δούμε άμεσα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποτανθείτε σε κάποιο άλλο ιδιωτικό ή κάποιο δημόσιο Οδοντιατρείο (για το Ν. Καστοριάς υπάρχουν 2 δημόσια Οδοντιατρεία, τα οποία μάλιστα πραγματοποιούν και εφημερίες, το πρώτο βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς, πρώην ΙΚΑ και το δεύτερο στο Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού).
  • Σεβαστείτε το γεγονός, ότι όλοι όσοι εργάζονται στο Οδοντιατρείο μας, ως άνθρωποι και αυτοί, έχουν την ίδια ανάγκη για ξεκούραση και ηρεμία όπως και οι ασθενείς. Επίσης το προσωπικό αρρωσταίνει όπως και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Σχόλια από ασθενείς, όπως "τι ανάγκη έχετε εσείς;" ή "δεν έχετε δικαίωμα να αρρωσταίνετε" δείχνουν παντελή έλλειψη σεβασμού προς εμάς και δεν γίνονται αποδεκτά.
  • Αναφορικά με την εξόφληση των πάσης φύσεως οδοντιατρικών εργασιών, γίνεται απολύτως σαφές, ότι η εσφαλμένη αντίληψη που υπάρχει εδώ και χρόνια, ότι "τα βάζει στην τσέπη του όλα όσα παίρνει ο Ιατρός" και "τι ανάγκη έχει αυτός, γιατρός είναι, ας μην πληρώσουμε, δεν θα πάθει και τίποτα", είναι απαράδεκτη και δεν έχει καμία θέση στον χώρο εργασίας μας. Ως μια μικρή ιδιωτική κλινική που είναι το κάθε Οδοντιατρείο, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, που πληρώνει για την θεραπεία του ο κάθε ασθενής, αφορά την αγορά υλικών και εξοπλισμού, την απολύμανση και αποστείρωση του χώρου, την πληρωμή του βοηθητικού προσωπικού, την πληρωμή του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου και δεν αποτελεί αποκλειστικά την αμοιβή του Οδοντιάτρου. Επομένως όσοι έρχονται με την λογική να υποβληθούν σε θεραπεία χωρίς όμως να έχουν την βούληση να την εξοφλήσουν, να γνωρίζουν ότι δεν αφήνουν μόνο τον Οδοντίατρο απλήρωτο, αλλά πρωτίστως τους συνεργάτες του. Όποιος αρνείται να τακτοποιήσει τις οικονομικές του οφειλές, να είναι βέβαιος πως δεν θα του δοθεί ΠΟΤΕ ξανά ραντεβού και θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.  
  • Κατά την παραμονή σας στο Ιατρείο διατηρείστε τους χώρους καθαρούς. 

Το συμπέρασμα απ' όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι, ότι η εμπιστοσύνη χτίζεται αμοιβαία και από τις δυο πλευρές σε βάθος χρόνου και οπωσδήποτε δεν πρέπει μόνο ο Ιατρός να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ασθενή, αλλά και ο ασθενής να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ιατρού, ώστε η σχέση αυτή αλληλεπίδρασης να γίνει δυνατή και ειλικρινής μέσα στον χρόνο.