Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ποσοστό άνω του 90% που τηλεφωνεί καθημερινά στο Ιατρείο, στα πλαίσια του "έκτακτου περιστατικού", δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου έκτακτο και κατ' επέκτασιν καθόλου επιβλαβές ή επικύνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Όπως αναφέρθηκε και σε πρηγούμενη ενότητα, βάσει παγκόσμιας κατάταξης, τα αμιγώς επείγοντα περιστατικά είναι τριών ειδών: α. Τραύμα (ως επί το πλείστον με αιμορραγία), β. Έντονο Οίδημα (Πρήξιμο) και γ. Αφόρητος Πόνος.
Εάν πράγματι βρίσκεστε σε μια από τις παραπάνω τρεις περιπτώσεις, τότε βεβαίως να μας καλέσετε και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνος δυνατόν για να σας εξυπηρετήσουμε τάχιστα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το "επείγον" κατά τα λεγόμενα του κάθε ασθενούς, δεν χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και δεν είναι οπωσδήποτε επικίνδυνο για την ζωή του. Στο σημείο αυτό προσοχή, διότι δυστυχώς ορισμένοι ασθενείς που καλούν στο Ιατρείο για να αναφέρουν μια "επείγουσα" κατάσταση, χρησιμοποιούν ψευδείς περιγραφές, ώστε να μας εξαναγκάσουν για να τους δώσουμε ραντεβού νωρίτερα. Θα θέλαμε να κάνουμε σαφές, ότι είναι πολύ εύκολο για εμάς να αποδείξουμε με κλινικά και απεικονιστικά μέσα, ότι ο ασθενής αυτός ψεύδεται και η κατάσταση που περιγράφει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλα αυτά λοιπόν συνιστούν απώλεια της εμπιστοσύνης προς το άτομο αυτό και είναι βέβαιο πως στην πορεία δεν θα λάβει ξανά ραντεβού από εμάς.
Παρακάτω παρατίθενται κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να μπορείτε να διαχειρίζεστε μόνοι σας κάποιες καταστάσεις σε περίπτωση που χρειάζεστε οδοντιατρική βοήθεια. Έχετε υπόψη, ότι ΔΕΝ είναι τεχνικά εφικτό να έχει ο καθένας στο σπίτι του από έναν Οδοντίατρο, διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Ο ασθενής θα πρέπει να μεριμνήσει για την έγκαιρη ειδοποίηση του Ιατρείου σε περίπτωση που αρχίσει να αισθάνεται ενοχλήσεις. Να ξέρετε, ότι οι όποιες έντονες ενοχλήσεις δεν θα φύγουν "κάποια στιγμή" από μόνες τους και σίγουρα θα μετεξελιχθούν σε δυνατό πόνο στην πορεία. Τα tips and tricks λοιπόν είναι:
Γενικώς μετά την εποχή Covid-19 με τα ανάλογα lockdown που συνέβησαν και επηρέασαν την ψυχολογία όλων μας, παρατηρείται μια αναστάτωση και μια φοβία στους ασθενείς, ότι αν πάθουν κάτι στα δόντια τους είναι σαν να χάνουν την ίδια τους την ζωή. Κάτι τέτοιο σαφώς και ΔΕΝ ισχύει! Θα συνιστούσαμε επομένως ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλους!